Team Melomo äärimmäisen tasaisen Kairacross Vätsärin voittoon

Juha ja Eero Prittinen olivat kisan puolivälissä neljäntenä viisi tuntia kärkeä jäljessä, mutta ensimmäisinä – tosin vain kuuden minuutien erolla toiseksi sijoittuneeseen VHS:ään.

TO 3.8.2023 06:00

Väsyneet mutta onnelliset. Juha ja Eero Prittinen vain hetki maaliintulon jälkeen.

III Kairacross Vätsäristä muodostui vaiherikas ja ihmeellisen tasainen taistelu, kun lähes koko ajan erilaisia reitinvalintoja tehneet joukkueet eivät tuntuneet saavan eroa toisiinsa noin 300 kilometrin erämaasuunnistuksen aikana.

Lopulta voitto ratkesi Team Melomon muita vahvempaa loppuvetoon, joka alkoi oikeastaan jo puolimatkasta, kun joukkue kuuli saavuttaneensa kärkeä 1,5 tuntia. Hieman vaisu olo vaihtui innostukseen, joka kiihdytti joukkueen vähitellen mukaan voittotaistoon.

Loppumatkalla Melomo teki hyviä reitinvalintoja ja nousi lopulta ykköspaikalle, kun pitkään johtanut VHS lepäsi tunnin rastilla 29.

Live-videot kärjen maaliintulosta

Team Melomo lähestyy maaliviivaa.

VHS yllätti kaikki

Vielä pari viikkoa ennen kisaa näytti, että Risto Kylänpää ei pääsisikään osallistumaan koko kilpailuun. Atte Mäkelä puolestaan ei ollut edes ilmoittautunut, koska viimevuotinen tiimikaveri ei päässyt mukaan. Järjestäjät keksivät kuitenkin yhdistää kaksi joukkueetonta, ja niin syntyi VHS eli Viime Hetkellä Seikkailuun.

Kaksikon suoritus oli hämmentävän hyvä, semminkin kun ottaa huomioon, että yhteistä harjoittelua ehdittiin tehdä vain parina kisaa edeltävänä päivänä. Risto ja Atte eivät tehneet mainittavampia suunnistus- tai taktiikkavirheitä, olivat koko kisan joko kärjessä tai aivan sen tuntumassa.

Rastilla 33, noin 15 km ennen maalia VHS oli kolmantena noin 20 minuuttia Melomon ja 15 minuuttia Sky Pole Walkersin jälkeen. Kuultuaan tilanteesta, miehet löysivät vielä kirivaihteen, joka nosti heidät SPW:n ohi ja vain kuuden minuutin päähän voitosta.

VHS rantautumassa maaliin

Se on siinä. VHS rantautumassa maaliin.

Nyt hymyilyttää. Risto Kylänpää ja Atte Mäkelä taistelivat voitosta loppuun asti, mutta olivat tyytyväisiä kakkospaikkakin.

Sky Pole Walkers teki ison virheen

Kisan suurin ennakkosuosikki Sky Pole Walkers johti kilpailua yli tunnilla lähestyessään 24. rastia, mutta teki siellä 1,5 tunnin virheen, joka saattoi maksaa kisan voiton. Maalissa Juha Lehtonen ja Ville Maksimainen olivat puoli tuntia voittajan jälkeen.

Sky Pole Walkers lähestyy maalia.

Jonkin verran hymyä saatiin maalissa myös Ville Maksimaisen ja Juha Lehtosen kasvoille.