24 tuntia Vätsärissä – Huippujännittävä tilanne kärjessä

MA 31.7.2023 13:00

Kairacross Vätsärin 100 tunnin kilpailun ensimmäinen neljännes on takana, ja voitosta taistelee tällä hetkellä kolme aivan samaa tahtia etenevää joukkuetta.

CP 16 (90 km)

1. 31.7. klo 12:25 VHS
2. 31.7. klo 12:34 Brokebäkit
3. 31.7. klo 12:39 Sky Pole Walkers

VHS, Brokebäkit ja Sky Pole Walkers eivät ole saaneet muutamia minuutteja suurempia eroja toisiinsa, vaikka maastossa on edetty noin 100 kilometriä, josta suurimman osan kukin joukkue omaa reittiään. Tiimit ovat kuitenkin kohdanneet matka aikan useasti, joten tiukka tilanne on kaikilla tiedossa ja pitäänee tsemppaustason korkealla.

Eniten kärkiväliaikoja on kellottanut VHS, eli Viime Hetkellä Seikkailuun. Joukkue on ehkä kärkikolmikosta yllättävin, sillä Risto Kylänpää (kuvassa vasemmalla) ja Atte Mäkelä meloivat – tai urheilivat ylipäänsä – ensimmäisen kerran yhdessä vain pari päivää ennen kisan alkua, sillä tiimi koottiin pikavauhtia, kun jalkavaivat estivät Riston veljen osallistumisen.

Sekä Ristolla että Atella on toki paljon kokemusta, Atella yksi Vätsärin-kisa ja Ristolla kaikki kolme aiempaa.

Kilpailun yksi suurimmista ennakkosuosikeista on joukkue, joka on ainoana selvittänyt molempien aiempien kisojen radat kokonaan läpi, eli Brokebäkit. Lauri Vainio (kuvassa vasemmalla) ja Ville Taimi ovat tehneet edellisinä vuosina takuuvarmaa työtä, ja nyt näyttää siltä, että on kiristetty vielä yhden napsun verran.

Moni piti – ja pitää edelleen – Sky Pole Walkersia kisan kovimpana ennakkosuosikkina, onhan Juha Lehtonen (kuvassa oikealla) jo kerran voittanut Kairacross Vätsärin (2021 Juha Prittisen kanssa), eikä ultramatkoille ja vuorijuoksuihin tähtäävä treeni ainakaan ole siitä vähentynyt. Tiimikaveri Ville Maksimainen on myös treenikaveri ja osallistunut samoihin useamman sadan kilometrin mittaisiin kisoihin.

Erityisen kiinnostavaa on, että joukkueet eivät ole saaneet eroa toisiinsa, vaikka ne ovat kulkeneet enimmäkseen omia polkujaan (tai siis kivikkojaan). Esimerkiksi rastivälillä 7–8 Sky Pole kulki noin 6 kilometriä pidemmän reitin kuin Brokebäkit, mutta rastilla molemmat olivat käytännössä yhtä aikaa.

Myös pitkällä ja suunnistuksellisestikin vaativalla välillä 8–9 joukkueiden reitit vain leikkasivat toisiaan, mutta eroa ei juuri syntynyt.

Vaikka 100 tunnin määräajasta on nyt kulunut noin neljännes, niin kärjen osalta ollaan jo edetty kolmannes radasta. Vaikka vauhti varmasti hieman hiipuu, voidaan odottaa, että kaikki kolme ehtivät maaliin torstaina aamupäivällä tai päivällä – edellyttäen tietenkin, ettei mitään yllättävää satu. Ja yleensä sattuu.

Esimerkiksi vuonna 2021 Juha Lehtosen silloinen joukkue meloi jokea useita kilometriä ylävirtaan, vaikka olisi pitänyt meloa alavirtaan. Väsmys voi sekoittaa joen kulkusuunnankin!

Seuraava raportti: Maisemarasti 17 Pikku Tuulispäällä »